Vet volle maan

Lieve yogini’s en yogi’s,

Op weg naar mijn werk vandaag zag ik die ene aangekondigde vetste volle maan van 14 november. Sinds 60 jaar was de maan nog niet zo dichtbij de aarde. Het schijnt dat de volgende maan van deze grootte pas weer in 2034 te zien is!

Ongeveer twee maal per maand staan de zon, aarde en maan op één lijn, bij volle en bij nieuwe maan. Hierbij versterken de getijkrachten van de maan en zon elkaar en treden er hogere hoogwaterstanden en lagere laagwaterstanden op. De mens bestaat voor minimaal 65% uit water. Dat de maan dus invloed op ons heeft, is begrijpelijk. Vaak zitten mensen tegen de tijd dat het volle maan wordt, meer ‘in het hoofd’ of worden ze uitbundig of overmoedig. Het aantal mensen dat binnen komt bij de Eerste Hulpposten is hoger. Sommige mensen slapen niet of zijn onrustig bij volle maan. Maanziekte in de dagen voordat het volle maan wordt komt veel voor [Lunatic].

Ook ik zelf heb daar de dagen voor volle maan last van. Ik voel me emotioneler, labieler en onrustiger [een gevoel van elektriciteit door mijn aderen]. Mijn zonen lachen er echter om. ‘Mam, jij bent wel vaker lunatic’. ‘Heeee, bij mam is het vier keer volle maan per maand’.  Ik kan daar alleen maar op reageren met een dikke vette smiley met lachtranen: )

Tegen de tijd dat het nieuwe maan is – je ziet de maan dan niet -  is het DÉ tijd om naar binnen te keren en te groeien [yin!], is er meer droogte in je lichaam en de blessuregevoeligheid is dikwijls hoger. Belangrijk in deze periode je beoefening yin aan te pakken!

De vette volle maan van vandaag wordt ook wel bloedmaan genoemd. Een maan die staat voor overleven [meer vanuit de oervolkeren bekeken: offeren]. Je offert iets oppervlakkigs om er iets constructiefs en/of liefdevols voor terug te creëren.

Iets dat zich ook in termen van betrokkenheid en liefde uit. Precies wat de aarde in deze onrustige tijd zo hard nodig heeft [na een desastreuze verkiezingsperiode en - uitslag in Amerika]:  De dialoog. Luisteren naar elkaar.

Deze supermaan staat in het sterrenbeeld stier. De energie van Stier gaat over het raken van de ‘bulls Eye’, om je wakker te schudden om zo je doelen, dromen en wensen te realiseren. Verlichting dus.

Stel jezelf de vraag: welke oppervlakkige bezigheden offer jij op om iets constructiefs van jezelf te geven? Je ziel kwam op aarde omdat het fysieke lichaam nodig is om te kunnen leren en groeien. Groeien, veranderen, loslaten.

Wat geef jij spontaan van jezelf weg? Wat offer je op?

Jacqueline