Yoga een hype?

"Yoga en bewust leven een hype",  kopte NRC vorig jaar.

En zo voelt het ook regelmatig voor mij. Als docent en als leerling. Op te veel plekken lijk ik een verwesterde vorm van yoga of de verwesterde interpretatie van yoga tegen te komen die niets te maken heeft met wat er volgens mij met yoga wordt bedoeld. 

En ook ik laat me weleens verleiden door te hippe leggings of aanverwante attributen die meer met business dan met yoga te maken hebben want zo werkt die hebzuchtige menselijke monkey mind. Ook de mijne.
Altijd op zoek naar meer en op zoek naar vulling voor de gevreesde leegte.

Op weinig plekken echter vind ik informatie over de echte impact en betekenis van yoga die verder gaat dan een al te summiere letterlijk overgenomen definitie, zonder vertaling naar het alledaagse leven.

Yoga - in mijn optiek - gaat over heelwording, over volkomen eerlijk zijn tegen jezelf. 
Stil worden zonder manipulatie. 
Over 'landen in je lijf'.
Yoga is een vorm van lichaamswerk.
Het gaat over energie verplaatsen; Door het lichaam te gebruiken, wordt de energie van het hoofd verplaatst naar het lichaam om via het lichaam ook je mentale setting als het ware te resetten.

Yoga gaat over onrust tegenkomen en er geen enkele vorm van controle tegenin brengen. Yoga is niet hoogdravend en vereist geen felle outfits of acrobatische lijven. Ik had in Spanje ooit een week les van een Indiër die de hele yogaweek in gele tuniek en bijpassende broek les gaf. Hij was misschien wel de beste leraar die ik ooit had.

Yoga gaat over stilte en terugkomen bij de verloren verbindingen; De verloren delen in jezelf. Het gaat over aansluiting (terug)vinden bij dezelfde bron, vaak samen met andere gelukszoekers.

Yoga gaat niet over materie en het gaat niet over overtuigen. Het gaat niet over esoterie of esoterische theorieën verkondigen, die soms een ander doel lijken te hebben dan verbinden. 
Yoga is vooral aards. Net zo aards als voedzaam en in liefde eten en meebewegen bij de cyclische aard van het bestaan. Tussen doen en laten. Tussen rust en beweging. Tussen nemen en geven.

Yoga gaat over ervaren zonder doctrine en juist daarom lijkt het zich lastig te laten combineren met business en/of onderzoek. Denk aan de machtige pharmaceutische industrie, die maar al te angstig lijkt dat de grote hoeveelheden anti- depressiva misschien toch ooit deels vervangen zouden kunnen worden door een simpeler middel zonder (groot) verdienmodel: 
Yoga.

Yoga gaat over openheid.
En over ruimte.
En soms is dat voor de verwesterde mens die wel wil maar eigenlijk toch ook weer niet véél te confronterend. 
Voor echte verandering en introspectie is diepe oprechte motivatie en overgave nodig.
En daar zijn sommige mensen om allerlei, soms begrijpelijke redenen (nog) helemaal niet aan toe.

Hoezeer yoga ook lijkt te zijn ingedaald op ons westerse matje van deze planeet, het is goed kritisch te blijven. Jezelf bij al je yoga-ontmoetingen mild maar bewust te attenderen op je innerlijke stilte. Met de nuchterheid van een hardwerkende boer die zaait en oogst en zich in contact stelt met de wereld om zich heen.

Waar de monkey-stemmen beginnen te zwijgen of in kracht afnemen, is het antwoord op sommige vragen soms verbluffend helder te vinden is.

Namasté,

Jacqueline